[social_board id="323" type="wall"]

Wij presenteren met trots ons eerste project waar wij de QbiQ PROTECT Smoke S200 rookwerende wandsystemen (met S200 classificatie) mochten leveren. In dit project hebben we ook gebruik gemaakt van de iQ Single 28mm glazen wanden en de KDD57D S200 gecertificeerde deuren (S200 classificatie) met ingebouwde deurdrangers. De PROTECT Smoke S200 wandsystemen zijn doorvalveilige glazen wanden om te voorkomen dat iemand naar beneden valt en om in geval van brand de rook tegen te houden. De verticale staander maakt deel uit van de bouwconstructie, niet van de wand. Bij dit soort QbiQ PROTECT scheidingswanden worden de glaspanelen met een 0-voeg tegen elkaar geplaatst.

Bekijk hier meer.

Fotografie: Hans Morren.

 

iQ PROTECT Smoke: Rookwerende glaswanden met S200 of Sa classificatie.

Vol transparante glaswanden die voldoen aan de nieuwste strenge eisen die worden gesteld aan de rookwerendheid van wanden en deuren in utiliteitsgebouwen. iQ PROTECT Smoke wanden hebben rondom een profiel van slechts 33mm in aanzicht. Verticale stijlen zijn in rookwerende wandsystemen, in beginsel, niet vereist waardoor een hoge mate van transparantie wordt verkregen.

iQ PROTECT Smoke kan worden uitgevoerd in verschillende glasdiktes. Door het toepassen van dikker glas, eventueel voorzien van een akoestische folie tussen het glas, worden geluidsisolatie waarden aanzienlijk verhoogd. Daar waar extra hoge glaswanden worden gevraagd,  zorgt dikker glas voor extra stabiliteit en sterkte van de rookwerende glaswand. In het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) stelt men strenge eisen aan de rookwerendheid van compartimenten waarbij voor zowel koude als warme rook separate eisen gelden. Afhankelijk van het type gebouw en gebruik wordt bepaald welke classificatie is vereist.

iQ PROTECT Smoke Sa  glaswanden zijn geschikt om te plaatsen daar waar een Sa Classificatie is vereist. Dit zijn ‘niet-slaapgebouwen’ zoals bijvoorbeeld kantoren. Hier gaat men uit van rook met de temperatuur van de omgeving, ofwel “koude rook”. iQ PROTECT Smoke S200 glaswanden zijn geschikt om te plaatsen daar waar een S200 classificatie is vereist. Dit zijn met name gebouwen waarin geslapen wordt zoals ziekenhuizen, hotels en kinderdagverblijven. Hierbij gaat men uit van rookwerendheid bij een temperatuur van 200 °C, ofwel “warme rook”.

Lees hier meer.

 

Project TNO Helmond.

Heb jij al een project ingezonden voor één van de zeven ARC22 Awards van De Architect? Het doel is om de betekenis en de kracht van het ontwerp te vieren en voor een breed publiek te promoten. De ARC Awards hebben inmiddels een vaste plaats verworven in het Nederlandse architectuur landschap. Het winnen van een Award kan voor een ontwerper van belang zijn voor een volgende stap of voor het aanpakken van een nieuwe opgave. Bovendien zorgt het voor het verkrijgen van waardevolle aandacht en het winnen van prestige. 

QbiQ steunt de ARC22 en is partner van de ARC Detail Award. Lees meer via: https://www.arc-awards.nl

De inschrijving voor de Architectenweb Awards 2022 is geopend! Hebben jullie in het afgelopen jaar projecten afgerond waar jullie bijzonder trots op zijn? Stuur die dan nu in. Deadline is 24 juni 2022.

Binnen de Architectenweb Awards 2022 worden zeven prijzen uitgereikt: Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar, Publiek gebouw van het Jaar en, als hoofdprijs, de Architect van het Jaar.

Deze zeven architectuurprijzen reikt Architectenweb uit samen met hoofdpartners Reynaers Aluminium en Forster, en partners QbiQ Wall Systems en Cerriva.

 

Lees meer hier!

Maak kennis met iQ MUTE: Geluidsabsorberende panelen ter verbetering van de akoestiek

Het is een veel voorkomend probleem op de werkvloer;  pratende collega’s die voor overlast zorgen. Dit leidt tot concentratieverlies wat weer resulteert in een daling van de productiviteit. Een ander frequent geconstateerd probleem is ruimtes met veel galm. Dit zorgt ervoor dat de mensen elkaar wel kunnen horen, maar dat je elkaar lastig verstaat. Met de juiste middelen kan de spraakverstaanbaarheid aanzienlijk worden verhoogd. QbiQ iQ Mute geluidsabsorberende panelen zijn hier de oplossing. Door strategische plaatsing van meerder panelen in de ruimte wordt de akoestiek enorm verbeterd waardoor de overlast verdwijnt.  Medewerkers hebben geen last meer van elkaar en de productiviteit neemt weer toe.

Lees hier meer!

Project: Medline Arnhem

QbiQ presenteert een absoluut noviteit in de wereld van design en binnen architectuur: “de iQ  Charcter Doors”. Aluminium kaderkeuren in vrijwel elke mogelijke vorm. Standaard in het assortiment hebben we iQ Character Doors in de karakters A tot en met Z beschikbaar. De deuren zijn vervaardigd van een 40x80mm aluminium profiel KDEC-CH met centrale plaatsing van het glas.

A tot Z

Buiten alle letter van het alfabet is het me deze techniek ook mogelijk om deuren in de vorm van uw bedrijfslogo te produceren. Hiermee creëert u een spectaculaire blikvanger voor uw bezoeker.  Er zijn nauwelijks beperkingen.Informeer  naar de mogelijkheden.

 

 

Kozijn

De deuren worden middels drie roestvrijstalen scharnieren geplaatst in een eveneens aluminium kozijn van het type DK58-CH dat in aansluitende vorm word geleverd. Het kozijn is voorzien van nauwsluitende rubbers ter voorkoming van tocht en geluid transmissie.

Akoestisch gelaagd glas

De deuren zijn voorzien van gelamineerd glas met een dikte van 12.76mm. Dit glas bestaat uit twee lagen met daartussen een transparantie folie. Het voordeel van dit type glas is dat het in geval van breuk niet versplinterd in klein stukjes maar in het kozijn blijft zitten. Zijn er zware eisen ten aan zien van de geluid dan kan ook glas gemonteerd worden dat is voorzien van een akoestische folie. Dit glas isoleert geluid nog beter.

Kleur

Deur en kozijn kunnen worden voorzien van een Cradle to Cradle coating in elke gewenste RAL kleur. Eventueel in Fine Structure. Er is keuze uit vier verschillende deurkrukken met bijbehorende rozet allen leverbaar in roestvrij staal of zwart.

 

Meer informatie: rob.groen@qbiq.nl

 

Note: 1 april 2022

 

Als sponsor wilt QbiQ Lizzy de Greef feliciteren!

De 17-jarige Lizzy de Greef uit Alphen aan den Rijn heeft namelijk zondag 30 januari in het Franse Tarbes de ITF wheelchair open gewonnen. Ze wist de finale te winnen van de 17-jarige Jade Lanai uit Brazilië.

In 2020 werd Lizzy ook wereldkampioen op hetzelfde toernooi en in dat jaar nam ze ook de dubbeltitel mee naar huis. Dit jaar kon helaas de dubbel finale, die Lizzy ook zou spelen, in verband met een coronabesmetting van één van de andere spelers niet doorgaan. Toch was het een fantastische week voor Lizzy, die als wereldkampioen junioren terugkomt naar Nederland.

Het toernooi in Frankrijk is het wereldkampioenschap tennis voor de jeugd. Lizzy mocht deelnemen omdat ze op 1 staat op de ITF wereldranglijst voor junioren. De dagen voor het toernooi hebben de jeugd rolstoeltennissers een trainingskamp gehad om ervaringen uit te wisselen en om te trainen voor de wedstrijden.

 

 

Bron: Alphens.nl

QbiQ presenteerd de iQ WOOD.  Een houten systeemwand in enkel of dubbelglas.

De warme en natuurlijke uitstraling van hout gecombineerd met de flexibiliteit van een aluminium systeemwand.

 

Unieke wandopbouw

iQ WOOD is een glazen wandsysteem opgebouwd uit een combinatie van aluminium en houten profielen. Door in de binnenkern te werken met aluminium (klik)profielen behouden we de kracht van een flexibele systeemwand.
Dankzij de unieke materiaalcombinatie is het mogelijk een minimalistische, houten systeemwand te creëren met maximale stijfheid en een profielhoogte van slechts 33mm. 
Een deurelement in het wandsysteem bestaat uit een massief houten kozijn te combineren met diverse QbiQ deurtypes. 

 

Duurzaamheid

De binnenkern van de iQ WOOD is Cradle to Cradle Silver gecertificeerd. Het toegepaste FSC-hout is leverbaar in onder andere Europees Eiken en Abachi. Het hout wordt niet genageld, maar blind bevestigd op de aluminium (klik)profielen. Het glas wordt ‘droog’ gemonteerd door middel van een glasrubber. Hierdoor is de wand in zijn geheel remontabel en past het systeem naadloos in het assortiment van onze circulaire systeemwanden.

 

Enkel en dubbelglas

De iQ WOOD is er in een enkel- en dubbelglas uitvoering met wanddiktes van respectievelijk 40 mm en 98 mm. De dubbelglas variant beschikt over hogere geluidsisolatiewaarden en is daardoor bijzonder geschikt voor situaties waar hoge geluidseisen worden gesteld.

 

Glas

Het gelaagde glas met een dikte van 12,76 mm kan optioneel worden voorzien van een akoestisch dempende folie. 
In beide uitvoeringen worden de glaspanelen onderling gekoppeld met een voltransparante 0-voeg. Hierdoor zijn geen verticale stijlen benodigd en ontstaat er een prachtige glaswand met een open en natuurlijk karakter.

 

iQ WOOD laat zich vanzelfsprekend uitstekend combineren met andere QbiQ wandsystemen.

 

Zie voor meer informatie: iQ WOOD Single of iQ WOOD Structural

 

iQ WOOD Single

iQ WOOD Single houten wandsysteem met aluminium kern.

 

iQ WOOD Structural

iQ WOOD Structural. Dubbelglas systeemwand met aluminium kern en hout bekleding.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie of advies over systeemwanden? Neem contact met ons op!

De rookontwikkeling bij brand is voor personen in de directe omgeving van de brand veelal een grotere bedreiging dan de brand zelf. Doordat de rook het zicht belemmert raken personen gedesoriënteerd en kunnen ze, zelfs in een bekende en vertrouwde omgeving eenvoudig verdwalen.

Daarnaast is de rook bij brand altijd giftig en veroorzaakt bij inademing benauwdheid, paniek en een aanzienlijke prestatievermindering. In een situatie waarin elke seconde telt kan dit alles leiden tot een levensbedreigende situatie.

 

Nieuwe eisen Besluit Bouwwerken Leefomgeving

Om het aantallen slachtoffers als gevolg van rookontwikkeling bij brand terug te dringen zijn er in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving nieuwe eisen gesteld met betrekking tot de verspreiding van rook binnen gebouwen.

In het BBL worden strenge eisen gesteld aan de rookwerendheid van compartimenten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen koude rook (omgevingstemperatuur) en warme rook (tot maximaal 200°C). Afhankelijk van het type gebouw en gebruik wordt bepaald welke classificatie is vereist.

Slaapgebouwen

Voor gebouwen waarin word geslapen zoals ziekenhuizen, hotels en  kinderdagverblijven dienen wanden, deuren en kozijnen met S200 classificatie geplaatst te worden. S200 staat voor rookwerendheid  van warme rook tot 200 °C.

Niet slaapgebouwen

In gebouwen waarin niet wordt geslapen, zoals bijvoorbeeld kantoren, dient men wanden, deuren en kozijnen te gebruiken met Sa classificatie. Sa geclassificeerde wanden zijn rookwerend bij koude rook.

Classificatie rookwerende wanden

Voordat wanden en deuren als rookwerend mogen worden gekenmerkt dienen deze te worden getest door een door de overheid geaccrediteerd onafhankelijk keuringsinstituut. De tests op rookdoorlatendheid dienen te worden uitgevoerd conform de EN 1634-3 norm. De uitkomst van de test bepaald aan welke classificatie de wand en wandonderdelen voldoet. De resultaten van de test worden vastgelegd in een keuringsrapport ter bewijsvoering van de behaalde prestaties. Een op rookdoorlatendheid cq rookwerendheid geteste wand kan als S200 of als Sa worden geclassificeerd.

Sa classificatie

Een Sa geclassificeerde wand met bijbehorende elementen voldoet aan de normen voor rookdoorlatendheid van rook van omgevingstemperatuur, ook wel koude rook genoemd.

S200 Classificatie

Een S200 geclassificeerde wand met bijbehorende elementen voldoet aan de normen voor rookdoorlatendheid van rook op hoge temperatuur van maximaal 200 °C, ook wel warme rook genoemd.
Wanneer een wand voldoet aan de S200 classificatie is deze tevens Sa geclassificeerd.

 

Gecertificeerde rookwerende glaswanden

QbiQ beschikt over een compleet assortiment Sa en S200 gecertificeerde wanden. Deze rookwerende glaswanden maken onderdeel uit van de iQ PROTECT range waarbinnen zich meerdere veiligheidswanden bevinden. Denk hierbij aan brandwerende glaspuien en doorvalveilige wanden.

iQ PROTECT Smoke Sa

iQ PROTECT Smoke Sa glaswanden zijn geschikt om te plaatsen daar waar een Sa Classificatie is vereist. Dit zijn niet-slaapgebouwen, zoals bijvoorbeeld kantoren. Hier gaat men uit van rook met de temperatuur van de omgeving, ofwel koude rook.

De vol transparante glaswanden voldoen aan de nieuwste strenge eisen die worden gesteld aan de rookwerendheid van wanden en deuren in utiliteitsgebouwen. iQ PROTECT Smoke Sa wanden hebben rondom een profiel van slechts 33mm in aanzicht. Verticale stijlen zijn in rookwerende systeemwanden niet vereist waardoor een hoge mate van transparantie wordt verkregen.

De iQ PROTECT Smoke Sa kan worden voorzien van aluminium kaderdeuren met enkele of dubbele aanslag. Uiteraard zijn ook deze deuren en kozijnen gecertificeerd.

iQ PROTECT Smoke S200

iQ PROTECT Smoke S200 glaswanden zijn geschikt om te plaatsen daar waar een S200 classificatie is vereist. Dit zijn met name gebouwen waarin geslapen wordt zoals ziekenhuizen, hotels en kinderdagverblijven. Hierbij gaat men uit van rookwerendheid bij een hoge temperatuur van maximaal 200°C, ofwel warme rook.

iQ PROTECT Smoke S200 kan worden uitgevoerd in verschillende glasdiktes. Door het toepassen van dikker glas, eventueel voorzien van een akoestische folie tussen het glas, worden  de geluidsisolatiewaarden aanzienlijk verhoogd. Daar waar extra hoge glaswanden worden gevraagd, zorgt dikker glas voor extra stabiliteit en sterkte van de rookwerende glaswand.

Ook de iQ PROTECT Smoke Sa heeft een profielhoogte van 33 mm en kan worden voorzien van aluminium kaderdeuren met een enkele of dubbele aanslag. Vanzelfsprekend zijn ook deze deuren en kozijnen gecertificeerd.

 

Sa en S200 gecertificeerd deuren

Alle wanden in de QbiQ iQ PROTECT Smoke range kunnen worden uitgevoerd met meerder typen  rookwerende deuren en bijbehorende kozijnen. Er is keuze uit verschillende aluminium kaderdeuren en HPL-deuren met zowel enkele als dubbele aanslag.

Ter voorkoming van het verspreiden van rook onder de deur zijn alle Sa en S200 gecertificeerde deuren  voorzien van een valdorpel.

Uiteraard zijn al deze deuren en kozijnen Sa en/of S200 gecertificeerd.

 

Synergie met 33 mm profielhoogte

 

Synergie in profielhoogte

Kenmerkend voor de QbiQ systeemwanden is het aluminium profiel dat rondom in aanzicht een hoogte heeft van slechts 33 mm. Zowel op de vloer, het plafond als op de wanden is het profiel 33 mm. Met uitzondering van enkele wanden uit de iQ PROTECT Fire serie is dit consequent doorgevoerd bij alle QbiQ systeemwanden. Hierdoor kunnen verschillende type QbiQ (glas)wanden uitstekend gecombineerd worden met een optimale synergie. Of het nu gaat om hoek- of T-verbindingen, alle wanden samen vormen één geheel. Ook daar waar twee verschillende wandtypen elkaar ontmoeten.

De winnaar van de ARC21 Detail Award is Ronald Janssen Architecten met hun ontwerp voor een stoer, zorgvuldig gedetailleerd woongebouw aan de Foeliestraat 2-4, in opdracht van ontwikkelaar Buro Amsterdam. Gefeliciteerd!

De jury van de ARC21 Detail Award bestaat uit: Marlies Rohmer (voorzitter), Ard Hoksbergen, Annebregje Snijders, Nils-Jan Eekhout en Willem Wopereis (secretaris).

Lees meer over de ARC Detail Award via: https://www.arc-awards.nl/detailaward. QbiQ Wall Systems is trotse partner van de ARC21 Detail Award!

Beeld Foeliestraat. Copyright Sebastian van Damme

 

Wat waren voor de jury de criteria waarop ze deze award getoetst hebben?

Goede detaillering draagt bij aan de esthetiek, de functionaliteit en de duurzaamheid van een gebouw. Goede detaillering is medebepalend voor de ervaring, de waardering en de circulariteit van een pand. De ARC Detail Award bekroont architectonisch uitdagende, reeds voltooide projecten die zich onderscheiden door innovatieve details binnen een samenhangend totaalconcept. Daarnaast wil de ARC Detail Award wil het belang van goed overleg tussen architecten, aannemers, toeleveranciers en opdrachtgevers benadrukken en stimuleren. https://www.arc-awards.nl/detailaward

ARC21 Detail Award

 

Wil je weten welke projecten nog meer genomineerd waren en hoe de jurering is verlopen?

Als een ervaren tv-presentator lichtte Marlies Rohmer de drie projecten toe die zijn genomineerd voor de ARC21 Detail Award: Holiday Home Texel door Orange Architects, Prins Constantijnschool door Studio Nauta i.s.m. De Zwarte Hond, Leeuwarden en Foeliestraat 2-4 in Amsterdam door Ronald Janssen. Van de reis door Noord Nederland is een filmpje gemaakt, dan kun je HIER bekijken.

QbiQ Wall Systems is trotse partner van de ARC21 Detail Award! Waarom?

Als architect kun je eindeloos met je ideeën bezig zijn. Is er een nog betere oplossing? Heb je iets revolutionairs in je hoofd en wil je weten of het te realiseren is?

We nemen de tijd om:

  • jouw ontwerp van alle kanten te bekijken, visualiseren en detailleren
  • mee te denken in de eisen op het gebied van akoestiek, circulariteit en brand- en rookwerendheid
  • vanaf de eerste ontwerpfase, conceptmatig en projectspecifiek te ontwikkelen.

 

Vanuit die betrokkenheid bij het ontwerpproces, is QbiQ het partnership voor de ARC Detail Award met de Architect aangegaan, zodat we gezamenlijk ook jouw project en haar detaillering in de spotlight kunnen zetten!

Laat je verrassen… Slijpsteen van de geest.

Laat hier je gegevens achter en ontvang 4x per jaar onze nieuwbrief.