Kies de juiste systeemwandcombinatie
Een systeemwand is geen systeemwand. Er zijn zoveel soorten, uitvoeringen en mogelijkheden dat men misschien beter kan spreken van een ‘wanden systeem’. Vanuit de praktijk weet QbiQ heel wat belangrijke aandachtspunten zijn en welke eisen er gelden, zodat je goed begeleid wordt bij een trefzeker ontwerp. Los van ons advies kun je natuurlijk al je gedachten laten gaan over de verschillende keuzemogelijkheden:
Rook?
Je bent ongetwijfeld op de hoogte van het Bouwbesluit en het feit dat daarin bepalingen over rookwering zijn opgenomen. Vorig jaar, in juli 2021, zijn deze regels nog eens aangescherpt. De kern van de gedachte daarbij is dat het bij rookontwikkeling mogelijk moet zijn om naar een andere ruimte te vluchten door een beperkte/ minimale hoeveelheid rook. Er gelden dus eisen aan wanden en compartimenten, dus dit is van belang bij het ontwerpen van bijvoorbeeld een wand in een kantoor.
Er zijn momenteel twee classificaties van toepassing op het gebied van rookwerendheid van wanden en deuren: S200 en SA. S200 betekent dat een wand of deur rookwerend moet zijn tot 200°C en is met name van toepassing in nieuwbouw met een slaapfunctie, zoals hotels, kinderdagverblijven en ziekenhuizen. SA houdt in dat het rookwerend moet zijn bij koude rook in een omgevingstemperatuur van ca 20 °C en is vooral van toepassing in gebouwen waar niet geslapen wordt. Welke norm ook van toepassing is, wij hebben de juiste deuren en wanden hiervoor beschikbaar.
Brand?
Ook gelden er in ons land regels met betrekking tot brandveiligheid voor wat betreft de wanden en deuren. Het gaat dan om de scheidende functie tussen vuur en géén vuur, ofwel brandcompartimentering. Hierbij is belangrijk hoe lang een wand of deur het uithoudt als er brand aan één zijde is. Er zijn 2 normen die gelden voor deuren en wanden: EI 30 en EI 60. De ‘E’ staat voor blootstelling aan vuur (de vlamdichtheid), de ‘I’ voor het vermogen om weerstand te bieden tegen brand (thermische isolatie) en het getal staat voor het aantal minuten. Het spreekt voor zich dat onze wanden en deuren kunnen voldoen aan al deze normen.
Doorvalbeveiliging
Bij plaatsing van een wand bij een vide, zijn regels van toepassing voor doorvalveiligheid. Vooral glazen wanden behoeven extra aandacht. De dikte en de opbouw van de glaswand zijn hierbij belangrijke graadmeters. Het is overigens mogelijk dat er zowel eisen gelden op het gebied van doorvalbeveiliging, als op het gebied van brand- of rookwering.
Ongezien en geweldig belangrijk: geluid
Alle eisen en regels ten spijt, de nummer één reden om te kiezen voor een wand of glazen wand in een kantoor- of werkruimte, is geluid. Zowel het verminderen van herrie en overspraak, als het realiseren van privacy motiveren vaak de keuze voor een systeemwand. Er wordt in de praktijk vaak gekozen voor glas, zodat er (natuurlijke) lichtinval blijft. De mate waarin een wand geluid moet kunnen isoleren hangt sterk af van de wensen en eisen van de gebruikers. Op het gebied van akoestische eigenschappen, valt er bij ons dan ook heel veel te kiezen.
Welke uitstraling?
Laten we er geen doekjes om winden, de ‘industriële uitstraling’ is razend populair. Maar er zijn nog zoveel andere keuzes. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de wanden aan de buitenkant uit te voeren met houten profielen voor een volledige ‘hout-look’ of de wanden in elke denkbare kleur te maken. Ook is er veel variatie mogelijk vanuit praktische of esthetische overwegingen, zodat er ook gekozen kan worden voor gesloten metalen – , gipsen –, melamine – of eco-panelen.
Veel opties en mogelijkheden
Er vele opties en mogelijkheden bij QbiQ. Om ervoor te zorgen dat de juiste keuzes voor een succesvol project worden gemaakt, is het belangrijk om QbiQ in een vroeg stadium bij het vervolmaken van de plannen en tekeningen te betrekken.
Download: keuzehulp
Om nog meer overzicht te krijgen in de keuzemogelijkheden, is op deze pagina een download document beschikbaar met een beslisstructuur. Door het beantwoorden van ja-neevragen kom je al dicht bij de uiteindelijke keuze. Ook hier geldt: neem tijdig contact op met QbiQ zodat je zeker bent van succes op het moment van ingebruikname. Maak gebruik van onze contactpagina, of bel ons via telefoonnummer: (088) 50 10 500