[social_board id="323" type="wall"]
Kennis & inspiratie
 
 
 

Zes dingen die je nog niet wist over de dikte van glas

14-12-2022

Door glas in een systeemwand kan natuurlijk licht de ruimte binnentreden. De toepassing en de geldende eisen bepalen de samenstelling en vaak ook de dikte van de glaswand. In dit artikel zes dingen die je nog niet wist over de dikte van glas.

Glas met een laagje folie

Allereerst is het goed om te weten dat QbiQ in de meeste gevallen gelamineerd glas levert, wat inhoudt dat een transparante folie tussen twee glaspanelen is aangebracht. Folie voorkomt dat er bij een breuk gevaarlijke scherven ontstaan. Het glas blijft dan namelijk vastzitten aan de folie. Akoestisch dempende folie zorgt ervoor dat er minder geluid door het glas kan treden.

Verschillende diktes

Glas kan geleverd worden in verschillende diktes, de aanbevolen dikte hangt af van verschillende factoren. Zo leveren we bijvoorbeeld 4.4.2-glas, dat betekent twee glazen panelen van vier millimeter dik met daartussen folie. Het cijfer 2 geeft in dit geval niet de dikte aan, maar geeft aan dat het glas gelamineerd is. De folie heeft een dikte van 0,76 millimeter waardoor dit glas een totale dikte van 8,76 millimeter heeft. De akoestisch dempende folie zorgt voor nog meer akoestisch comfort. Het dikste glas is 10.10.2-glas, waardoor de glaslagen 20,76 millimeter dik zijn.

Voor echt goede akoestische waarden raadt QbiQ aan om wanden toe te passen met dubbele glazen panelen met een spouw ertussen. Vaak wordt er gekozen voor 6.6.a.2-glas, waarbij tussen de twee 6.6.a.2-panelen een spouw wordt gehouden van ongeveer 80 millimeter.

Doorvalveilig glas

De aanbevolen dikte van het glas is afhankelijk van de hoogte en de locatie van het glas. Wanneer je een paneel wilt van hoger dan drie meter, kun je het beste kiezen voor minimaal 8.8.2-glas. Hoe dikker het glas, hoe stabieler, steviger en veiliger. Maar wanneer er sprake is van bijvoorbeeld een vide, dan is 10.10-glas noodzakelijk. Dit geldt al bij een vide van 1 meter hoog. En dit is geen overbodige luxe wanneer je wilt voorkomen dat iemand balustrade en al naar beneden valt.

Rookwerende wanden

In het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) van vorig jaar zijn diverse eisen ten aanzien van rookwerendheid en rookwerende wanden opgenomen. Dit speelt in gebouwen waar geslapen wordt, zoals ziekenhuizen en kinderopvanglocaties, maar er zijn ook eisen voor kantoren.

Daarvoor levert QbiQ S200 of SA-gecertificeerd glas in de rookscheidende wanden. De SA-classificatie geldt voor ‘koude rook’  en de S200-classificatie geldt voor ‘warme rook’.  Door de modulaire opbouw van de QbiQ product range, kan iQ PROTECT Smoke Sa feilloos gecombineerd worden met dubbelglas wandsystemen zoals iQ PRO en iQ Structural uit de LIBERTY range. Zodoende kan een dubbelglas systeemwand worden gecreëerd met hoge geluidswaarden, bestaande uit akoestisch gelaagd glas aan de ene zijde en SA-glas aan de andere zijde.

Brandwerende wanden

QbiQ levert brandwerende wanden, uiteraard voorzien van brandwerend glas. Dit glas kan ook in deuren geplaatst worden. Tussen de lagen van deze panelen is een transparant schuim aangebracht. Zodra de wand te warm wordt, zet het schuim op en wordt het wit waardoor de zijkanten nog eens extra afgedicht worden. QbiQ biedt glaswanden met een EI-classificatie waarbij geldt dat de temperatuur van het glas niet te hoog mag worden na het blootstellen van 30 or 60 minuten aan brand. Naast de EI-classificatie bestaat er ook een EW-classificatie waarbij er niet op het glas wordt gemeten, maar een meter van het glas af. Voor deze normen levert QbiQ ook de juiste wanden.

Afhankelijk van de eisen kan dit glas 30 tot 60 minuten brand weren zonder te breken. Daarnaast mag het glas geen warmte transporteren naar vluchtroutes, zodat mensen op de vlucht veilig het gebouw kunnen verlaten.

Meer weten?

Wil je meer weten over het glas dat QbiQ levert in de systeemwanden of ben je op zoek naar advies? Maak gebruik van onze contactpagina, of bel ons via telefoonnummer: (088) 50 10 500.

 

Laat hier je gegevens achter en ontvang 4x per jaar onze nieuwbrief.