[social_board id="323" type="wall"]
Nieuws
 
 
 

Voedingscentrum gaat 100% circulair met QbiQ systeemwanden

 
15-12-2017
 
 

Het Voedingscentrum in Den Haag gaat verhuizen en verhuist niet alleen de organisatie maar ook de systeemwanden. Daarnaast worden enkele, nieuw te plaatsen, wanden vervaardigt uit “afvalglas” en worden de nieuwe wanden op basis van gebruiksrecht geleverd i.p.v. gekocht. Op deze wijze wil het Voedingscentrum haar bijdrage leveren aan de circulaire economie. 

Systeemwanden verhuizen mee

In de circulaire economie worden afgedankte producten omgevormd tot grondstoffen zodat er opnieuw producten van gemaakt kunnen worden. Het Voedingscentrum gaat nog een stapje verder en doet dit door de systeemwanden uit het huidige pand mee te verhuizen naar de nieuwe locatie.

QbiQ heeft in samenwerking met LIAG architecten en bouwadviseurs uit Den Haag uitgebreid onderzoek verricht om vast te stellen hoe de bestaande wanden het beste herplaatst kunnen worden. “De grootste uitdaging is om er voor te zorgen dat de hoogte van de bestaande wand geen belemmering vormt bij de plaatsing in het nieuwe kantoor.”; aldus Kim Zandbergen, directeur van QbiQ  “Immers de hoogte van de wand staat was, die kunnen we niet zomaar veranderen.”

Door de systeemwanden op deze wijze volledig te hergebruiken wordt niet alleen het milieu ontlast maar wordt ook nog eens fors bespaart op de kosten.

Wanden van “afvalglas”

De meeverhuisde wanden zijn niet voldoende om alle werkruimten op de nieuwe locatie in te richten. Er moeten ook nieuwe glaswanden bijgeplaatst worden.

Om de nieuwe glaswanden zoveel mogelijk circulair in te vullen is er gekozen om deze te vervaardigen uit “afvalglas”.  Tijdens de productie van glas- systeemwanden worden glazen panelen gesneden uit zogenaamde jumbo-ruiten. Hierbij blijven altijd stroken glas over. Deze stroken zijn het snijverlies. Gewoonlijke wordt het snijverlies ter recycling aangeboden voor de fabricage van nieuw glas. In dit project is er voor gekozen om de nieuwe wanden te vervaardigen uit het glas uit het snijverlies. De wand zal bestaan uit verschillende glazen panelen met verschillende kleuren, transparantie en breedte.

100% circulair

Circulair ondernemen is een belangrijk issue voor QbiQ. Al ruim twee jaar is QbiQ Cradle to Cradle gecertificeerd. Dit certificaat toont onomstotelijk aan dat er geen giftige stoffen in coatings gebruikt worden en dat de gebruikte materialen efficiënt hergebruikt kunnen worden.

Om het hergebruik van de systeemwanden extra te stimuleren heeft QbiQ een nieuw concept geïntroduceerd. In dit concept blijft QbiQ eigenaar van de glas- en systeemwanden en zal na gebruik, bijvoorbeeld na 7 jaar,  de wanden weer demonteren, terugnemen en recyclen. Zodoende kan QbiQ garanderen dat de wanden voor de volledig 100% worden hergebruik. “Dit is hoe de ultieme circulaire economie eruitziet.”; zegt Kim, “Wij fabriceren de systeemwanden en zorgen er uiteindelijk ook weer voor dat deze worden omgevormd tot nieuwe grondstoffen. Beter kan gewoon niet.”

Systeemwanden op basis van gebruiksrecht

Voor de gebruiker van de glas- en systeemwanden biedt dit concept een belangrijk bijkomend  voordeel en dat is dat men de wanden op basis van “gebruiksrecht” kan afnemen. In plaats van wanden direct en volledig te betalen wordt jaarlijks een bedrag in rekening gebracht voor het gebruik. Dit geschiedt voor een vooraf vastgestelde periode.  Na deze periode wordt in overleg besloten of het gebruik wordt gecontinueerd of dat de wanden worden gerecycled.

Wilt u ook een 100% circulaire systeemwand eventueel op basis van gebruiksrecht? Neem dan contact ons via telefoon 088-5010500 of e-mail info@qbiq.nl

 
 
 

Laat hier je gegevens achter en ontvang 4x per jaar onze nieuwbrief.